luni, 23 iulie 2012
Cocoselul
Masculul familiei Gallus Gallus este Cocoselul, iar femela este gaina. Partea masculina a familiei de pasari este poligama, dar nu este capabila sa pazeasca mai multe cuiburi de oua in acelasi timp, asa ca sta de paza peste tot „haremul” de gainute. Ataca toti cocoseii care indraznesc sa se apropie de acestea. In timpul zilei, ii place sa stea de garda, cocotat pe un gard inalt.
Toata lumea stie ca prima pasare care se aude in zorii zilei este Cocoselul. El incepe sa cante inca inainte de a implini 4 luni, cocotat pe-un gard sau pe alte obiecte inalte, dar nu o face doar in zori, ci pe parcursul intregii zile.
Claponul
Claponul este un cocosel castrat. Prin acest proces chirurgical, testiculele cocoselului – care nu sunt la vedere, aflandu-se in interior – sunt indepartate de tot. Din momentul castrarii, creasta nu mai creste, iar penele tind sa creasca foarte lungi, in anumite zone. Dispozitia pasarii este si ea afectata, odata cu eliminarea hormonilor masculini. Claponii sunt mai docili, mai putin activi si nu se prea iau la bataie cu alti cocosei.
In timp ce carnea de cocosel devine aspra, atoasa si tare odata cu inaintarea in varsta, carnea de clapon ramane moale si gustoasa. Cand sunt castrate, aceste pasari se dezvolta mai incet si acumuleaza mai multa grasime, carnea lor ramanand mai frageda. In China exista o specie aparte, Yangbi Huang, ce poate atinge o lungime de 35 cm. Cel mai probabil, acest fenomen este rezultatul procedurilor de castrare practicate de fermierii din China de Nord, care afecteaza echilibrul hormonal.
pasare de curte
Cocoselul vegheaza mandru turma de gainute
Luptele intre cocosei
Luptele intre cocosei se tin intr-un ring special, cu pasari crescute special pentru practicarea acestui sport. Cocoseii sunt pregatiti ca sa fie mai puternici si mai rezistenti. Creasta si gusa sunt taiate, cand pasarea e mica.
Uneori, cocoseii sunt „dopati" ca sa fie mai rezistenti si ca sa li se ingroase sangele, astfel crescandu-le sansa de castig. In timp ce unii considera luptele intre cocosei ca fiind un sport traditional, altii sustin ca e o dovada de cruzime. De altfel, astfel de lupte sunt interzise in multe tari.
„Dansul" cocoselului
Ca sa le arate gainutelor cine este „seful", cocoseii au un mic ritual: se rasucesc intr-un semicerc, tantosi, cu o aripa intinsa. Uneori cotcodacesc, pentru a se face auziti, se infoaie si incep sa goneasca femelele din ograda. De obicei, gainutele reactioneaza fugind sau indepartandu-se de ei, dar unele mai nazdravane se iau la bataie cu ei. E ca un dans prin care Cocoselul isi impune autoritatea, fie fata de gainute, fie fata de ceilalti cocosei.
Simboluri
Cocoselul era un simbol important in Gallia, inca de pe vremea invaziei romanilor, fiind asociat cu zeul Lugus. In ziua de azi, Cocoselul este emblema Frantei, Valoniei si a orasului Denizli. Clubul de fotbal Tottenham, echipa de rugby Sydney Roosters si clubul sportiv Denizlispor au ca insemn un cocosel de lupta. Pasarea se afla si pe emblema Operei din Sydney.
Etichete:
cat are cocoselul cocoselul,
ce este cocoselul,
claponul,
cocos,
cocos mic,
cocosel,
cocosul,
cucurigu,
despre cocosel,
pasare
Abonați-vă la:
Postări (Atom)